2021-11-05 11:07:22• hírek • Bede Emőke

Kürti Andreát is jelölték az Astrid Lindgren-emlékdíjra

„A bogdándi származású Kürti Andrea grafikus, illusztrátor, a Gutenberg Kiadó munkatársa, számos gyermekkönyv képi világának megteremtője. Bár divattervezői szakon végzett, mégis a könyvgrafika világában találta meg önmagát, ma pedig a szakma egyik elismert grafikusa. Alkotásai felismerhetőek, stílusa egyedi, egy időnként groteszk elemekkel operáló, mégis hívogató hangulatú világba kalauzolja el a kiadványok olvasóit” – jellemeztük Kürti Andreát egy vele készült tavalyi interjú kapcsán, melyet most már csak azért is érdemes újraolvasni, mert a grafikust jelölték az Astrid Lindgren-emlékdíjra.

Az Astrid Lindgren-emlékdíj (angolul: Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA, svédül: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díja, melyet a svéd kormány alapított 2002-ben a gyermekkönyveivel világhírűvé vált svéd írónő tiszteletére. A díjat évente ítélik oda ötmillió korona mellett, amely valamivel több mint 500 000 eurónak felel meg.


Az emlékdíj odaítélésében minden évben olyan zsűri dönt, amely tagjait a szerint válogatják, hogy nemzetközi szinten kompetensek legyenek és átfogják az érintett területeket, azaz jártasak legyenek a gyermek- és ifjúsági irodalom, az olvasás támogatása, népszerűsítése és a gyermekjogok terén. Így a 12 tagú zsűriben találhatóak írók, irodalomkritikusok és irodalomkutatók, illusztrátorok és könyvtárak igazgatói, tulajdonosai, illetve további egy fő, aki Astrid Lindgren családját képviseli. Azért, hogy a választás minél szélesebb perspektívából történjen, a zsűri által világszerte jóváhagyott szervezetek és intézmények minden évben fölterjeszthetnek jelölteket, akiknek névsorát és a döntéshez szükséges információkat minden évben legkésőbb május 15-éig kell a svéd kancelláriának megküldeniük, de a zsűri is javasolhat egyéni jelölteket.


Romániából az Illusztrátorok Klubja az idei évben Kürti Andrea mellett Florin Bicant, Anamaria Smigelschit, valamint Done Stant javasolta a díjra, melynek nyertesét 2022. március 22-én jelentik be.


A fotókon balról jobbra: Florin Bican, Kürti Andrea, Anamaria Smigelschi, valamint Done Stan.


A Kürti Andreával készült interjúnkat ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: